Pagina's

dinsdag 28 augustus 2012

zalmpapillote



Een gerecht dat iedereen lust ! De zachte smaak van zalm, heerlijk gegaard tussen de groentjes en de groentebouillon. Beslist een succes bij de tafelgasten. Doordat de zalm en de groentjes in 'en papillote' klaargemaakt worden in de oven komt er amper vet bij kijken. Door de warmte in de oven ontstaat er stoom, maar doordat het pakketje goed toegemaakt is kan de stoom niet weg en worden de zalm en de groentes gestoomd door hun eigen vocht, wat alleen maar zorgt voor nog meer smaak ! Heerlijk !



Ingrediënten (2p) :
  • 2 grote wortels
  • 2 kleine sjalotjes
  • wit van 1 prei
  • champignons
  • olijfolie
  • 1 blokje kruidenbouillon
  • een beetje witte wijn
  • 2 zalmfilets
    • Ik neem steeds een doosje in de Colruyt (van Everyday) of een doosje uit de Aldi, je vind ze in de vriezer en per doosje zitten er twee zalmfilets in)
verdere benodigdheden : aluminiumfolie of bakpapier !


Bereidingswijze :

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Snijd alle groentjes in zéér fijne stukjes, doe ze samen in een kom en meng alles onder elkaar.
  3. Neem twee grote vellen bakpapier of aluminiumfolie.
  4. Strijk over elk vel een koffielepeltje olijfolie uit.
  5. Leg hierop de zalmfilet.
  6. Maak van het vel een soort 'bootje' door aan twee kanten de uiteinden al samen te vouwen zodat straks de groentjes er niet uit vallen en de wijn er niet uitloopt tijdens het uitgieten.
  7. Strooi de groentjes over de zalm.
  8. Voeg in het 'bootje' een scheutje witte wijn en verkruimel over elke papillot een half blokje groentebouillon. Het is belangrijk dat je de bouillon goed verkruimeld en gelijkmatig verspreid.
  9. Vouw de papillot toe, zorg dat hij goed afgesloten is zodat er zeker geen stoom uit kan ontsnappen.
  10. Leg de papillotten op een bakplaat en schuif in de oven.
  11. Laat 40min garen.
  12. Klaar !
Smakelijk !



TIPS :
  • Lekker met rijst, brood, rosti's. Zelf vind ik het heerlijk met krielaardappeltjesmet rozemarijn ! Hoe ik die maak? Dat vind je hier.
  • Als je bang bent dat de papillot in de oven zal scheuren en uitlopen mag je deze zeker in een ovenschaal op een rooster in de oven schuiven, dat kan absoluut geen kwaad en veranderd niets aan de gaartijd.
  • Heerlijk met een zelfgemaakt looksausje bij ! 
    • de looksaus maak je zo :
      1. klop 4 EL room een beetje op
      2. meng dit met 4 EL mayonaise
      3. haal een dikke teen look look door de knoflookpers en voeg toe bij de saus
      4. kruiden met peper en zout
  • Je kan de papillot op verschillende manieren toevouwen, experimenteer hiermee en beslis wat je zelf het aangenaamst vindt.
  • Je kan alle voorbereidingen op voorhand doen en de ingrediënten apart bewaren (groentjes bij elkaar en de zalm apart) Als er dan bezoek komt hoef je enkel de papillot nog te vullen en af te bakken. 


PS : Je kan een reactie achterlaten op dit artikel door hier onderaan op reacties te klikken. Registreren is niet nodig wanneer je de optie Naam/URL selecteert en hier gewoon je naam invult. klik daarna op 'publiceer' om het te plaatsen.



2 opmerkingen:

  1. Luc de Potter28/8/12 9:56 p.m.

    Hey Yentl, ik maak ook regelmatig ongeveer hetzelfde gerechtje. Door tijdsgebrek gebruik ik de groentenreepjes uit Colruyt. Als bouillon gebruik ik Maggie kruidenbouillon uit C1000, een glazen pot met bouillonpoeder, maar je vindt die niet in Belgie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Is en inventieve en snelle oplossing ! Ben er van overtuigd dat dat ook heel lekker zal zijn :) Die bouillon is inderdaad heel goed, maar ik moet een beetje opletten met waar de producten vandaan komen die ik gebruik. Heb ook veel lezers die niet in hulst geraken ;)

      Verwijderen